Tinklaraščio archyvas

2011-07-03

Atostogų nuotaikos ir jausmai.

Sveikučiai :)
Kur atostogavote, ar atostagaujate?
Kaip jaučiatės po smagių atostogų? 
Ar gerai pailsėjote?


Rašykite, ir papasokikite mums savo atostogas. :) kur buvote kokiais reikalais, ar smagu buvo? rešykite į keliones123@gmail.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viršuje matėte  graikijos vaizdus.


Dabar:   Graikija.
Ir jos istorija.
GRAIKAI Olimpo kalnas – graikų dievų buveinė, taippat aukščiausias Graikijos kalnas (2920 m.). Antikinę Graikiją sudaro 7 sritys: Peloponesas, Atika, Beotija, Tesalija, Makedonija, Trakija, Jonija. Šalis tetinka: avims, vynuogėms ir alyvmedžiams auginti. Daugelis graikų buvo: žvejai, pirkliai, jūreiviai. VI tūkst. pr. kr. į Graikiją, Kretą, Egėjo jūros salas atsikelia žemdirbiai (iš Mažosios Azijos). Prasideda neolito era. Šios senosios civilizacijos vadinamos: HELADĖS (žemyno Graikija, Peloponesas ir gretimos salos), KIKLADŲ (Kikladų salos), MINO (pagal legendinio Kretos karaliaus vardą). Mino civilizacija (3000-1450 m. pr. kr.). Kretiečiai iš pradžių buvo garsūs kviečių, miežių, vynuogių ir alyvų augintojai – vėliau tapo jūrų plaukiotojais, valdančiais prekybą Egėjo jūroje. 2000 m. pr. kr. imti statyti dižiuliai ir prabangūs rūmai be įtvirtinimų. 1450 m. pr. kr. staiga Kretos civilizacija dingsta, tikriausiai ją sunaikina Mikėnų achajų galybės, o galbūt stiprus žemės drebėjimas. Gamtos kataklizmą, kuris tuo metu sunaikino Teros – Santorio salą, kai kas laiko Atlantidos mitu. II tūkst. pr. kr. po Aziją ir Europą pasklinda indoeuropiečiai, 





Šiek tiek  Pasiūlimų ir galimų vietų praleisti savo šeimos atostogas. :

Turkija (Türkiye) yra pietvakarių Azijos valstybė. Europietiškoji Turkijos dalis, dar žinoma kaip Trakija, apima tik 3 % šalies teritorijos, bet joje gyvena daugiau negu 10 % visų šalies gyventojų. O likusi dalis – Anatolija – įsikūrusi Azijoje, yra didžiulis, stačiakampio formos pusiasalis, besidriekiantis tarp pietryčių Europos ir Azijos. Anatolija sudaro 97 % Turkijos teritorijos ir dar vadinama Mažąja Azija.
Iki 1922 m. Turkija buvo vadinama Osmanų imperija. Dėl sąjungininkų noro valdyti Anatolijos teritoriją, prasidėjo Turkijos nepriklausomybės karas (1918-1923 m.). 1920 m. britų, prancūzų, italų ir graikų armijos, užėmusios Stambulą, pradėjo nuo Izmiro skverbtis gilyn į Anatoliją. Nesulaukę didesnio sultono pasipriešinimo Turkijos nacionalistai drauge su lyderiu Atatiurku įvykdė valdžios perversmą ir 1920 m. pasirašę Sévres sutartį įkūrė Turkijos respubliką, formaliai pripažįstama 1923 m. Lozanos sutartimi. Šiandien ji – respublika, kurioje susipynusios islamo ir Vakarų tradicijos.
Sostinė – Ankara. Turkijos sostine miestas tapo 1923 m., kai ją čia iš Konstantinopolio perkėlė Atatiurkas. Dalį miesto architektai suplanavo sostinės reikmėms, bet jo branduolys liko istorinis. Pirmieji savo tvirtovę čia buvo pasistatę hetitai, vėliau frigai miestą išplėtė. Frigijos karalius Midas VII a. pr. Kr. įkūrė sostinę. Klestėjimo laikus miestas pasiekė romėnų laikais. Šiais laikais Ankara yra miestas, garsėjantis daugybe muziejų ir architektūros paminklų. Ypač dėmesio vertas Anatolijos civilizacijos arba Hetitų archeologijos muziejus, įrengtas miesto aukštumoje, prie buvusios Ankaros citadelės, kuriame laikoma daugybė radinių iš Mesopotamijos.
Turkija – gyvos kultūros ir senovės civilizacijų šalis. Dieviškos gamtos, istorijos ir kultūros derinys, svetingi žmonės, nebrangus servisas ir europietiškas aptarnavimas nepalieka abejingų, čia norisi grįžti vėl ir vėl...

Egiptas
Egiptas  - yra šiaurės rytų Afrikos valstybė. Egiptiečiai yra gausiausia šiaurės rytų Afrikos tauta. Egiptas garsus pasaulinio masto istoriniais paminklais ir senųjų civilizacijų palikimu: šventyklomis, faraonų kapais, piramidėmis bei sfinksu.

Šalies valdymas ir politika.Pagal 1971 m. konstituciją, Egiptas yra respublika. Valstybės vadovas – prezidentas, renkamas 6 metams. Jo kandidatūrą siūlo Liaudies susirinkimas, kurią turi patvirtinti gyventojai visuotinu referendumu.

Religija. Dominuojanti religija – islamas. Apie 90 proc. Egipto gyventojų yra musulmonai. Dauguma likusiųjų – krikščionys koptai.

Kalba. Valstybinė kalba – arabų. Šnekamoji kalba labai skiriasi nuo klasikinės arabų kalbos. Pajūrio kurortuose yra populiarios anglų, vokiečių, italų, prancūzų ir rusų kalbos.

Gyventojai. 80,34 mln. gyventojų (2007 m. balandį). Net 90 proc. gyventojų susitelkę Nilo upės deltoje ir slėnyje. Ten tankumas – 1900 žmonių kv. kilometre, tačiau visa likusi teritorija beveik negyvenama dėl sauso klimato ir vandens stygiaus.

Egipto klimatas. Jis yra žemyninis tropinis. Klimatas egipte yra sausas ir karštas. Saulėtos dienos čia užkariavusios padanges ir turbūt nepamatysite to jokiame kitame pasaulio kampelyje. Vasarą Egipte temperatūra dieną svyruoja nuo 30 iki 45 laipsnių karščio, žiemą būna 10–25 laipsnių šilumos. Ties Raudonąja jūra vidutinė temperatūra vasara buna – 36–39 laipsniai šilumos, o nuo žiema laikosi ties 24–26 laipsniai šilumos.Naktį temperatūra dažniausiai nukrenta nuo 8 iki 12 laipsnių. Naktį viduržemio jūros pakrantėje bei Kaire temperatūra gali kartais nukristi iki 7 laipsnių šalčio. Dykumose temperatūros svyravimai yra dar ryškesni – nuo geliančio šalčio naktį iki nepakeliamo karščio dieną.

Kodėl verta važiuoti į Egiptą?


  • Nardymas Raudonojoje jūroje jau daug kam tapo hobiu, bet ir paviršinis nardymas pradedantiesiems yra nuostabi pramoga, nes tas povandeninis pasaulis yra lygiai toks pat spalvingas ir gražus, kaip geriausiuose  Kusto filmuose. Tik čia tu viską matai pats savo akimis...
  • Ar rasi dar vieną tokią šalį, kur kiekvienam žingsnyje šitiek didingos istorijos, kurios paslaptys dar nėra iki galo atskleistos? Juk verta pamatyti ir ilgiausią pasaulio upę- Nilą ( 6500 km)
  • Be jokios abejonės žiemą verta skristi į Egiptą, jau vien dėl šilumos.



Ispanija :)
Oficialus pavadinimas: Ispanijos Karalystė
Plotas: 504 782  km².
Gyventojų skaičius: 40,4 mln.
Sostinė: Madridas
Kiti miestai: Barselona, Valensija, Sevilija, Saragosa.
Kalba: ispanų
Pagrindinė religija: katalikų
Piniginis vienetas: euras
Laikas: laiko juosta GMT/UTC +2 val.
Ispanijos geografinė padėtis: Ispanija vakaruose ribojasi su Portugalija, šiaurės rytuose – su Prancūzija ir nykštukine Andora, pietuose – su Gibraltaru. Šalies krantus skalauja Atlanto vandenynas ir Viduržemio jūra – pakrantė driekiasi 3200 km. Į šalies teritoriją įeiną Balearų salos Viduržemio jūroje, Kanarų salos Atlanto vandenyne, Seutos ir Melilijos miestai Šiaurės Maroke.
Ispanijos klimatas: Ispanija turi tris skirtingas klimato zonas, todėl didelėje šalies teritorijoje su aukštais plokščiakalniais ir kalnagūbriais, taip pat dėl Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros įtakos klimatas labai įvairus, ypač žiemą. Drėgniausia šalies vieta – šiaurė, rytinėse ir pietinėse pakrantėse žiemos švelnios, retkarčiais palyja, o vasaros saulėtos ir sausos. Centrinė žemyno dalis patiria didžiausius temperatūros svyravimus, kur žiemą temperatūra nukrinta žemiau nulio, o vasaros ypač karštos ir sausos. Pavasarį ir rudenį užeina lietūs, o vasarą visur karšta, išskyrus kalnų rajonus. Klimatas Ispanijoje labai viliojantis: temperatūra vasarą būna apie 25-30 laipsnių šilumos, rudenį apie 18-22, o žiemą – apie 12 laipsnių šilumos.

 Bulgarija

Bendra informacija apie šalį
Bulgarija – Balkanų pusiasalio šalis. Tik keli šimtai kilometrų ją skiria nuo Stambulo – Turkijos miesto, kurio pusė yra Europoje, pusė – Azijoje. Daugiau nei 11 tūkst. kvadratinių kilometrų gyvena apie 7.3 milijonai gyventojų, kurių didžioji dalis – bulgarai. Šalį supa Turkijos, Graikijos, Makedonijos, Jugoslavijos kaimynystė, Dunojaus upe Bulgarija ribojasi su Rumunija, o Juodoji jūra skiria nuo Ukrainos ir Rusijos.
Bulgarija garsėja puikiais auksinio smėlio paplūdimiais, nuostabia gamta ir žaliais parkais, nepakartojama senovine miestų architektūra bei gausybe mineralinių vendenų gydymo centrų ir sanatorijų. Tad Bulgarijos kurortuose galėsite ne tik komfortabiliai pailsėti, bet ir sustiprinti savo sveikatą.
Plotas. 110 912 kv. km.
Sostinė.  Sofija (apie 1,5 mln. gyventojų).
Kiti dideli miestai:
  • Plovdivas (379 tūkst. gyventojų),
  • Varna > (316 tūkst. gyventojų),
  • Burgas (220 tūkst. gyventojų).
Geografinė padėtis.  Bulgarijos šiaurėje driekiasi Dunojaus upė – gamtos siena su Rumunija. Rytuose Bulgariją nuo Rusijos ir Ukrainos skiria Juodoji jūra. Kaimyninės valstybės pietuose – Turkija ir Graikija. Juodoji jūra yra švari, rami ir negili, druskos yra net du kartus mažiau negu Viduržemio jūroje, nėra plėšriųjų žuvų. Smėlėta pakrantė tęsiasi net 378 km.
Klimatas.  Vidutinių platumų, pereinantis iš jūrinio į žemyninį šiaurinėje ir vidurinėje šalies dalyje. Vidutinė oro temperatūra dieną vasaros metu 23-28C, jūros – 23-25C, naktimis vidutinė oro temperatūra siekia apie 16-19C. Žiemos būna šaltos ir snieguotos.
Atstumas.  Nuo Vilniaus iki Sofijos – apie 2000 km, skrydžio laikas – apie 2 val.30 min.
Gyventojų skaičius.  7 262 675 žmonių (2008 m.).
Kalba.  Valstybinė kalba – bulgarų, raštas – kirilica. Turistams pagrindiniai užrašai pateikiami lotyniškąja abėcėle. Šalyje galima susikalbėti rusų, vokiečių, anglų ir prancūzų kalbomis.
Laikas.  Bulgarijos laikas nesiskiria nuo Lietuvos laiko (katalogo išleidimo dieną). Vasaros metu gali keistis.
Religija.  Stačiatikių –82,6 %; musulmonų – 12,2 %; katalikų – 0,6%; protestantų – 0,5%; kitų – 4,1%. Bulgarijos bažnyčia yra autonominė, valdoma patriarcho.
Elektra.  Elektros įtampa yra 220 voltų. Įmontuoti europinio standarto kištukai (kai kurie su įžeminimu).
Telefonas.  Pigiausia skambinti iš gatvės automato naudojant korteles (jų galima nusipirkti spaudos kioskuose ir kai kuriuose viešbučiuose), arba pašte. Skambinant į Lietuvą reikia surinkti 00, Lietuvos kodą – 370, miesto kodą, pvz., Vilniaus –  5 ir telefono numerį.


1 komentaras: